
Getir Yarattığı Müşteri Değeriyle 38M Dolar Yatırım Aldı
Selam herkese! Bir önceki yazımda gelir modellerinden bahsettik. Okumayanlar için;…
Selam!
E-Commerce konuşmaya devam ediyoruz, business modelleri konuştuk. Okumayanlar için link;
Bugun gelir modellerini paylaşacağım sizlerle. Ticari bir yapı için, e-commerce dahil, en önemli kurgu burası. Bu dersi dikkatli takip edin, sorularınızı not alın ve hemen bana yorum kısmından, twitter‘dan ve ya linkedin‘den iletin!
E-Commerce Gelir Modelleri
4 ana gelir modelini aşağıda bulabilirsiniz.
1-Ürün Satışı
Ürün ya da hizmet satışı yaparak gelir üreten sitelerdir. Gayet açık, çok açıklamaya gerek yok 🙂
2-İşlem Komisyonu
Alıcı ve satıcıları bir araya getirip, işlem başına sabit ücret ya da komisyon alarak gelir üreten platformlardır. Pazaryerleri buna örnek gösterilebilir. Trendyol’da yapılan satışlardan belli bir yüzdeyi Trendyola ödersiniz ve Trendyol bu şekilde gelir yaratmış olur.
3-Fremium
Belli bir noktaya kadar ücretsiz hizmet verip, bazı özellikler için alıcı ya da satıcıdan ücret talep ederek gelir yaratabilirsiniz. Letgo ve sahibinden bu kategoride iyi birer örnektir. Mesela ürününüzü anasayfada çıkarmak, belli sayıdan fazla ilan yayınlamak için bu platformalara ücret ödeyerek gelir yaratırsınız.
4-Abonelik Modeli
Dünyadaki en bilinen örneği Dollar Shaver Club! Belirli periyotlar için bir ürün ya da hizmet satın alınımına abone olursunuz. E-Dergi abonelikleri de buna örnek gösterilebilir.
Bazı platformlar birden fazla gelir modelini kullanabilir. Mesela Trendyol hem kendi markasını satıp ürün satışından gelir üretirken hem de bir Pazaryeri olarak diğer firmaların ürünlerinin satışından işlem komisyonu alarak da gelir elde eder.
Bir e-commerce platformunun tek önceliği kar elde etmektir. Bunun içinde önce gelir elde etmeniz lazım 🙂 Karlılık başlı başına bir içerik konumuz olacak.
Bir sonraki içerikte ,size uygun modelleri seçtikten sonra, e-commerce platformlarını konuşuyor olacağız!