Dijital ve Girişimcilik Hakkında

Menu & Search

E-Commerce 101

Selamlar,

İçeriklere e-commerce ile başlıyoruz. Malumunuz profesyonel hayatta üzerine çalıştığım konu olduğu için kolay sorudan başlamayı tercih ettim diyebiliriz 🙂 E-ticaret kelimesindeki ticaret bana kavramı tam yansıtmıyor gibi geliyor ve ya ben böyle kandırmak istiyorum kendimi, günlük hayatta ‘e-commerce’ olarak kullandığım için içeriklerde de bu şekilde kullanacağım affınıza sığınarak.

Olabildiğince yalın bir dille başlangıç seviyesinden anlatmaya çalışacağım. Sorularınız olursa yorum kısmından, twitter‘dan ve ya linkedin‘den bana iletebilirsiniz.

E-Commerce 101

1.E-Commerce Nedir?

Geleneksel perakendecilik/toptancılığın online platformlara taşınmış dijital halidir.  Bir ürünün ya da hizmetin websitesi/mobil uygulamalar vb dijital platformlarda ticaretinin yapılmasıdır.

2.E-Commerce Modelleri

Dijitalleşen dünyada farklılaşan ticaret modellerine denk gelmeniz çok olası! Muhtemelen en fazla denk geldiğiniz bu yeni örnek ‘Abonelik’ modelleri ancak biraz daha temelden başlamak adına klasik ticari modellerden başlayalım.

2.1.B2C Modeli (Business to Consumer)

En klasik ticari model olarak bir markanın(Business) müşteriye ürününü/hizmetini sattığı modeldir. Zara’nin mobil uygulaması bir b2c modeli örneğidir. Siz consumer olarak Zara markasından bir ürün satın alırsınız. Bir abonelik modeli olan Dolar Shave Club’da b2c örneğidir mesela.

2.2.C2C Modeli (Consumer to Consumer)

Ülkemizde de çokça kullanılan tüketicinin tüketiciye satış yaptığı bir ticaret modelidir. Evet, içinizden örnekleri saydığınızı duyar gibiyim; Sahibinden, letgo ve benzerleri..

2.3.B2B Modeli (Business to Business)

Firmaların firmalara satış yaptığı platformlardır. En bilinen örneği şüphesiz; Alibaba.com (Aliexpress değil:) ) Toptancılar, ham madde satanlar, tedarikçiler hepsi bu sınıftalar.

Peki, pazaryerleri (Marketplace) hangi modele giriyor? Hem b2c hem de c2c pazaryerleri mevcut. Mesela, Sahibinden bir c2c pazaryeriyken, Trendyol içinde farklı firmaların müşteriye satış yapmasına olanak sağlayan bir b2c pazaryeri platformu.

Farklı kaynaklarda tüm pazaryerleri c2c’dir gibi tanımlamalar görebilirsiniz, trendyola bile c2c diyen siteler gördü bu gözler 🙂 Ancak durum böyle değil! Platformun kendi işleyiş modeline girmeden basitçe bu ürünü satan business mi consumer mi, alan business mi consumer mi sorularına cevap verin ve e-commerce modeline ulaşın 🙂

Pazaryeri ve abonelik  modelleri b2c ve c2c olabileceği için farklı bir e-commerce modeli değildir, bu modelleri birer ‘iş modeli’ olarak nitelendirmemiz gerekir. Bu iki business modele ayrıca birer başlık açacağız ilerde!

Bu yazı serisi devamlı olarak kendini güncelleyecektir, bir yerden başlamak lazım diyip yola çıktım, şimdilik burada ara verelim 🙂

Size gelecek onay maili spam/gereksiz klasörüne düşebilir!

Maili güvenli olarak işaretleyip, Gelen Kutusu'na taşırsanız sonraki mailler elinizin altında olur 🙂

Okumaya devam et;

E-Commerce Gelir Modelleri

Related article
Getir Yarattığı Müşteri Değeriyle 38M Dolar Yatırım Aldı

Getir Yarattığı Müşteri Değeriyle 38M Dolar Yatırım Aldı

Selam herkese! Bir önceki yazımda gelir modellerinden bahsettik. Okumayanlar için;…

E-Commerce Gelir Modelleri

E-Commerce Gelir Modelleri

Selam! E-Commerce konuşmaya devam ediyoruz, business modelleri konuştuk. Okumayanlar için…

Type your search keyword, and press enter to search